sunnuntaina, toukokuuta 10, 2020

Mokkapalat (maidoton ja munaton)

Kaiken tämän terveellisyyden välissä on hyvä muistaa joskus antaa itselle mahdollisuus herkuttelulle. Olenkin jo pidempään testaillut ja rakennellut sopivaa reseptiä maidottomalle ja munattomalle mokkapala pellilliselle. Meidän perheessä on kaksi muna- ja maitoallergista lasta, jonka vuoksi olen alkanut harjoitella näiden mukaan leipomista. Olisi ihana joskus saada esimerkiksi synttäritarjottavat valmistettua kokonaan heille sopiviksi, ilman että aina täytyisi selitellä ettei kaikkea voi ottaa sillä niissä on maitoa. En kuitenkaan halua tarjoilla vieraille mauttomia herkkuja vaan tarkoituksena on löytää ja opetella sellaiset repestit, että ne maistuvat OIKEASTI kaikille. Mielestäni olen nyt saanut mokkapaloista juurikin tällaisia. Tämä taitaa olla viides pellillinen, jonka tein tässä lähiaikoina ja viimein olen tyytyväinen lopputulokseen. 

Mokkapalat (maidoton ja munaton)
-1  pellillinen -

Pohja
6dl vehnäjauhoja
4dl sokeria
1.5dl vaaleaa kaakaojauhetta
0.5 dl tummaa leivontakaakaojauhetta
1tl suolaa
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1.5tl ruokasooda
1rkl omenaviinietikkaa
1.5dl öljyä
4.5dl vettä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy, etikka ja vesi. Sekoita reippaasti tasaiseksi taikinaksi. Vain sen verran, että aineet sekoittuvat juuri ja juuri keskenään. Levitä taikina voidellulle ja jauhoitetulle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Kokeile kypsyys keskeltä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun on pohja kypsä.

Kuorrute
150g kasvirasvaa
0.9dl vahvaa kahvia
5rkl vaaleaa kaakaojauhetta
9dl tomusokeria

Sulata kasvirasva kattilassa, mutta älä keitä sitä. Lisää muut aineet kuumaan sulaneeseen rasvaan. Sekoittele kuorrutetta kunnes se jähmettyy tarpeeksi paksuksi levittämiseen. Itse olen antanut kuorrutteen olla jopa 10-15 minuuttia kattilassa välillä sekoittaen sitä. Liian löysän kuorrutteen levittäminen ei onnistu, vaan se levähtää reunoille tai imeytyy pohjan sisälle. Jos kuorrute kuitenkin kerkeää jämähtää liikaa, voit hieman lämmittää sitä uudelleen jolloin se notkistuu. Vastaavasti jos tuntuu ettei kuorrute paksune voi sinne lisätä tomusokeri, kannattaa kuitenkin odottaa ensin sen jähtymiseen ettei tule lisättyä liikaa sokeria jolloin kuorrutteesta saattaa tulla liian makea.

Levitä kuorrute jo hieman tai kokonaan jäähtyneen pohjanpäälle. Lisää halutessasi nompparellejä päälle koristeeksi. 





Tykkään itseasissa mokkapalan pohjasta niin paljon, että jos hieman muuttaa tumman ja vaalean kaakaon suhdetta voisi hyvin tätä käyttää esimerkiksi suklaisenkakun pohjana. Tätä ajattelinkin harjoitella seuraavaksi, joten jos kaikki sujuu hyvin laitan siitä tänne reseptiä tulemaan.

Hyviä ja helppoja maidottomia herkkuja ovat myös vohvelit ja perinteiset lusikkaleivät. Alkuun en saanut millään paistettua vohveleita ilman munia, mutta vika olikin vohveliraudassa sillä se oli todella vanha ja kulunut. Uudella vohveliraudalla jossa pinta kunnossa onnistui paistaminen moitteetta. Vohvelit olen valmistanut maidottomana ja munattomana siten että vaihtaa maidon kauramaitoon sekä jättää kananmunan pois. Lusikkaleivät ovatkin jo alkuperäisissä ohjeissa maidottomia ja munattomia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, kysy, tykkää ja jaa: mielipiteesi on minulle tärkeä !