sunnuntaina, toukokuuta 17, 2020

Today's menu

Aamupala

Sanotaan että aamupala on päivän tärkein ateria ja onhan se niin totta. Hyvällä aamupalalla täytät energiavarastosi yön lepotilan jälkeen, näin käynnistät elimistösi. Usei kuulee sanottavan ettei syö aampalaa, koska ei pysty syömään heti aamulla. Ei hätää aamupalan voi syödä vaikka puolen tunnin tai tunnin kuluttuakin.  Lisäksi aamupala auttaa painonhallinnassa, sillä riittävän energian saaminen aamulla auttaa hillitsemään napostelua myöhemmin. Silloin  elimistö saa energiaa tasaisesti, eikä verensokerit heittele liikaa. Myös aivot tarvitsevat energiaa aamulla, se vaikuttaa vahvasti ajatteluun, oppimiseen sekä töistä suoriutumiseen.

Itselläni aamupala on aika samanlainen päivästä toiseen, sillä rakastan puuroa. Tällä hetkellä tykkään erityisesti fazerin vadelmaisesta kaurapuurosta. Puuron sekaan laitan vaihdellen chian siemeniä tai paahdettua pellavansiemeniä (löysin näistä hetki sitten erittäin hyvänmakuisen, se sisältää granaattiomenaa ja vadelmaa), pienen voi silmän ja marjoja vaihdellen. Proteiinin lähteenä on tällä hetkellä leikkeleet, sillä imetysdietin takia minulta on kananmuna sekä maitotuotteet poissa käytöstä. 


Välipala



Välipala(t) on tärkeä osa päivän ruokarytmiä. Välipala antaa tarvittavaa lisäenergiaa lounaan ja päivällisen välissä eikä näin nälkä pääse kasvamaan liian suureksi. 

Useinmiten minun välipalani on leikkeleet ja joku hedelmä. Mutta nyt lähiaikoina olen ihastunut tällaiseen herkkuun:

1 pakastettu (mahdollisimman tumma) banaani
Raakakaaota
Kaakaonipsit
Mustikoita

Soseuta pakasteesta banaani ja sekoita joukkoon ruokalusikallinen raakakaakaota. Nauti kaakaonipsien ja mustikoiden kera.

Tämän ohjeen sain ystävältäni. Itse olin aikaisemmin tehnyt vastaavaa pelkästä banaanista sekä yhdistänyt pakasteesta banaania ja mansikkaa. Nämä kaikki versiot ovat mielestäni todella hyviä ja vievät herkkuhimot mennessään. Toki välipalaan tarvitaan muutakin eli ei saa unohtaa proteiinia. Minä syön tämän kylkeen leikkeleitä mutta esimerkiksi kananmuna voisi olla hyvä vaihtoehto.


Lounas & päivällinen



Lounaan syöminen auttaa tankkaamaan energiaa iltapäivää varten. Esimerkiksi jos koulussa jättää lounaan syömättä saattaa se vaikuttaa suoraa iltapäivän opiskeluun sekä näkyä väsymyksenä. Yhdessä lounas ja päivällinen kattavat lähes puolet päivittäisestä energian tarpeesta. Päivällinen on usein perheessä se yhteinen hetki, jolloin kaikki ovat paikalla ja jaetaan kuulumiset sekä nautimaan yhteisestä ajasta.

Minulla päivällinen ja lounas ovat aikalailla samanlaisia. Itse en kummallakaan näistä aterioista syö juurikaan hiilihydraatteja, sillä minä saan niitä aamupalalla ja iltapalalla puuronmuodossa joten olen kokenut etten syö sitä lounaalla tai päivällisellä. Jos kuitenkin syön hiilihydraatteja näiden aterioiden aikaan niin syön sitä päivällisellä en lounaalla. Kuten kuvista näkeekin kokoan lämpimät ruuat usein niin että joko kasvikset tai salaatti +siihen joku proteiinin lähde (kanaa, possua tai nautaa erimuodossa).


Iltapala

Iltapalalla on suuri vaikutus yöuniin. Sanotaan ettei illalla saisi syödä liikaa hiilihydraatteja sillä kaikki ylimääräinen muuttu yön aikana rasvaksi kehossa, mutta itse olen huomannut että ellen syö puuroa illalla vaan jotai kevyempää vain niin aamulla minulla on heikko olo enkä ole yötäkään saanut nukuttua kunnolla. Minulla tämä saattaa toki vain olla opittu tapa, mutta iltaisin syön ehdottomasti puuron. Iltaisin syön pienemmän annoksen kuin aamulla. Liian raskas iltapala kuitenkin saattaa viedä yöunen, sillä ruuansulatus hidastuu yöllä.

Syömisen lisäksi on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota että juo tarpeeksi. Itse pyrin juomaan jokapäivä vähintään kaksi litraa vettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi, kysy, tykkää ja jaa: mielipiteesi on minulle tärkeä !